ROODSTAART BUIZERD (Buteo jamaisensis)

Onze Roodstaart Buizerd APOLLO in jeugdbevedering
De roodstaart buizerd staat bekend als geen beginners vogel, wel ik ben ergens een andere mening toegedaan, en dan spreek ik uit ervaring.Als men er èèn aanschaft moet men wel bij een bonafiede kweker gaan, en zeker niet een imprint kopen, deze kunnen zich tegen hun valkenier keren na het volwassen worden, en bij 7 op de 10 gevallen gebeurd dit ook.
Het beste is een parent breed of een jonge vogel te nemen die wel met de hand gevoed is, maar de eerste 13 weken geen mensen gezien heeft, en dat is iets waar enkel bonafide kwekers garant voor staan.
Zulke vogels zijn geweldig goed op te leiden om demo's te doen, en parent breeds zijn gewoonlijk geweldige jachtvogels.
In Amerika is de Roodstaart zelfs bij uitstek de beginnersvogel, en daar word hij nog vanuit het wild gevangen en opgeleid, en vooral gebruikt om, konijn, eekhoorn e.d; te jagen.
Hij kan soms wel een beetje lui zijn, en ook soms een beetje dom, het zijn geen Harrissen.
Hieronder nog verdere kenmerken:

Kenmerken

Mannelijke roodstaartbuizerds zijn met een lengte van 45-56 cm en een gewicht van 700-1300 gram duidelijk kleiner dan de vrouwelijke vogels, die 50–65 cm lang zijn en 1100–1900 gram wegen.

Hier is duidelijk de mooie oranje rode staart te zien

Leefwijze

Deze soort vindt zijn prooi door vliegend de grond af te zoeken of door de omgeving af te speuren vanuit een hoge boom of vanaf een telefoonpaal. Wanneer een prooi wordt gezien, vangt de roodstaartbuizerd het dier met een stootduik. Zoogdieren, vogels, reptielen en insecten vallen ten prooi aan deze roofvogel.

Verspreiding

Deze soort leeft van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen. Het leefgebied van de roodstaartbuizerd is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit bossen, savannes en bergweiden.

De soort telt 12 ondersoorten: